Malay Chinese (Simplified) English

BAHAGIAN MINYAK DAN GAS (MEKANIKAL)


Sijil Minyak dan Gas ( Mechanical Plant-Downstream)

Program yang ditawarkan adalah selaras dengan perkembangan teknologi terkini yang merangkumi pembangunan dalam Teknologi Minyak dan Gas ( Plant- Hiliran Mekanikal ). Kursus adalah kursus untuk tahap teknologi sijil yang dijalankan oleh Jabatan Tenaga Manusia ( JTM ). Syarat kemasukan untuk kursus ini adalah calon-calon mestilah warganegara Malaysia berumur di antara 17 hingga 35 tahun dan mempunyai kelulusan akademik berikut:SPM / SPMV - lulus dalam tiga mata pelajaran :

 a) Bahasa Melayu

 b ) Matematik / Matematik Tambahan; dan

 c ) Sains / Sains Tambahan / Sains Gunaan / Subjek Teknikal

Prospek Pekerjaan

Graduan Program Sijil Minyak dan Gas (Mekanikal) ini boleh menceburi kerjaya Setelah tamat pengajian, graduan akan menjadi Minyak dan Gas (Mechanical Plant) Juruteknik, Operator Pemeriksaan, Rigger, QA / QC atau pekerjaan lain yang berkaitan

Tempoh Latihan

Tempoh latihan bagi kursus sepenuh masa ialah 27 bulan. Pelajar dikehendaki menjalani latihan kemahiran selama dua tahun ( dari Semester 1 hingga Semester 4 ) dan pada semester ke-5, pelajar perlu menjalani latihan industri selama tiga bulan.

Yuran Pengajian

Yuran pengajian : = RM 650 ~ RM 700 (Sekali sahaja semasa pendaftaran masuk)

Yuran asrama : PERCUMA

Elaun RM100 / bulan sepanjang pengajian

Persijilan

ADTEC Batu Pahat melaksanakan latihan berdasarkan Standard ‘National Occupational Skill Standard’ (NOSS) oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Pelajar yang berjaya akan dianugerahkan 2 persijilan iaitu 1) Sijil Kemahiran Malaysia dan 2) Sijil Teknologi Perindustrian.

Pengambilan Pelajar

Pengambilan pelajar dibuat dua (2) kali setahun iaitu pada bulan Januari dan Julai.

Pengambilan sesi Januari:

Secara Online di Laman Web JTM http://www.jtm.gov.my

Pengambilan sesi Julai

Secara Online di laman web Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia http://upu.mohe.gov.my

Pemohon dikehendaki membeli nombor unik ID di Bank Simpanan Nasional (BSN) melalui kaunter BSN, ATM dan juga SMS Banking.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates